Програма „Забавно лято“

         От края на месец юли започна реализирането на програма за групова работа „Забавно лято“ с деца от село Енево. Заниманията се провеждат в залата на читалището в селото, за което благодарим на секретаря Валя Димитрова. 

     Темата на занятието от 03 август бе „Да се храним здравословно“. Водещата на групата Сн. Николова – социален работник, по забавен начин изведе с децата значението на плодовете и зеленчуците за развитието на детския организъм. Момичетата  се включваха в разговора, като споделяха какво обичат да си хапват през ваканцията – кайсии, пъпеши, ябълки, пипер, домати и др. 

        Красотата при оформянето на блюдото и поднасянето на добре украсена чиния, бе обект на втората част от заниманието. Там момичетата показаха уменията си и дори прерастна в съревнование, приготвянето на сандвич и плодова салата. Двете рецепти са лесни за изпълнение, особено лятото, и забавно деяние за малки и големи.  

     Заниманието приключи като момичетата обещаха да приготвят сандвич и плодова салата у дома и да споделят опитите си във Фейсбук. 

Снимки от забавния летен ден може да видите ето тук   

Направете си и вие плодова салата!

БЕЗОПАСЕН   ИНТЕРНЕТ 

       На 10 август децата от групата изслушаха беседа тема: „Безопасен Интернет“.

       Водещата ги запозна с опасностите в Интернет и онлайн тормоза. Отдели време и за нашумелите напоследък „невярна информация“ или „лъжливи новини“, като показа примери от публикации в социалната мрежа, запозна ги и с признаци по които биха могли да познаят фалшивата новина. 

     Представи им се и темата за споделянето на лична информация и необходимостта от коректно упоменаване възрастта при регистрация във фейсбук. 

        Децата споделиха свои преживявания – споделяне на снимки без тяхното съгласие, загуба на информация заради вирус.

       Включените в групата деца се запознаха  със сайта на Национален център за безопасен интернет и по-конкретно с формата за подаване на сигнали за нередности  www.safenet.bg 

      На всяко дете бе дадена Кратка листовка за дейността на Национален център за безопасен интернет, която може да видите на сайта им.

       Пожелахме си оставащите дни от ваканцията да преминат в игри и безпроблемно сърфиране в мрежата. 

ЕКСКУРЗИЯ 

       На 23 август групата от клиенти на ЦОП по програма „Забавно лято“ се включиха в екскурзия до Двора на кирилицата в град Плиска. Екскурзовод представи отделните обекти, като им разказа за създаването, замисъла, значението на всяка буква, представи им дърворезбите и восъчните фигури на царете. Впечатление им направиха скулптурите на учениците на Кирил и Методи. 

     Децата си направиха снимки до своята буква и до българските царе. 

      През втората част на деня групата се забавлява на басейн в село Могила. Времето беше подходящо, а настроение и емоции – много. Игри около басейна бяха подготвени, а във водата не стихваше смеха. 

Пред скулптурата на Аспарух

ТРАФИК НА ХОРА

      На 31 август с децата в групата говорихме по темата „Трафик на хора“. Лекторката Калинка Василева представи пред децата видовете трафик на хора, профила на трафиканта и начините за въвличане в престъпното деяние. 

       Присъстващите изгледаха анимационното филмче „Две малки момиченца“, след което преминаха към дискусия. Коментираха рекламата за работа в чужбина, която е част от проект на Асоциация „Анимус“. Направи впечатление, че децата се заблудиха в истинността на обявата от високото заплащане и обещанието за допълнително възнаграждение на извънредния труд. Показаха им и други неща по които да познаят една обява за работа дали е истинска или с цел трудова експлоатация. 

       Показаха им се сайтовете на Националната комисия за борба с трафика на хора и Сдружение А21, където могат да намерят повече информация и важни телефонни номера.

         Всяко дете получи листовки на ЦОП във връзка с трафика на хора. 

Тема „Трафик на хора“

ТАБЛО ЗА СНИМКИ 

    На 08 септември 2017 година се проведе заключителното занятие по програма „Забавно лято“ с клиенти на Център за безопасен интернет от село Енево. Децата изработиха табло за снимки във формата на корабче. Водещата на групата, Г-жа Николова, им беше подготвила необходимите материали – стиропор, цветна боя, четки и други.

         Момичетата от групата се справиха успешно със задачите и бяха активни – сами изрязаха профила на корабчето и боядисаха отделните части.

         Децата избраха мястото на таблото – в стаята за репетиции, за да могат ежедневно да виждат снимки от лятната работа.

         На финала благодариха на Г-жа Николова с песен в тяхно изпълнение. 

       

УСПЕШНА НОВА УЧЕБНА ГОДИНА, МИЛИ ДЕЦА!