Посещение на пещера „БИСЕРНА“

На 19 октомври използвахме хубавия есенен ден и с децата от ЦОП си органзирахме пикник. Мястото е подходящо за такова мероприятие и досега не сме ходили там – Парк „Шуменско плато“, което е на 427 метра надморка височина. На платото има предимно гори, а 10% от територията е с тревиста и храстова растителност.

От две години там е открита за посещение красивата пещера „Бисерна“, ремонтирана, подходяща за посещение от деца, укрепена, осветена. Пещерата е дълга 2700 метра, а участъка за посещение е 800 метра в едната посока. Пещерата е местообитание на колонии от няколко вида прилепи, което създава нуждата от организаця на посещенията. „Бисерна“ е отворена за посещения само няколко месеца в годината.

Изключително богата на образувания пещера. Красива. Цветна.

Следващото часове от деня прекарахме на голямата полята на платото. Там децата сами си приготвиха храната – барбекю. Като след това почистиха мястото заето от групата.

Времето беше подходящо за футбол, волейбол, федербал и щафетни игри. По-малките прекараха следобеда на детските люлки и пързалки.