Снимки в социалните мрежи

        Ежедневно се публикуват снимки/клипчета в социалните мрежи. За някои това е приятно занимание, начин да достигнат до повече приятели и да получават още и още лайкове.

     Обикновено  това се случва и без да се иска съгласието на другите хора, които са на снимката.

         Възможно е и изтеглянето на снимки от профилите на други хора, без тяхното съгласие.  

        Публикувани снимки, могат да изложат на риск или намалят рейтинга на изобразените хора.

     По време на емоционален момент се качват снимки, които в бъдеще може да се окажат не подходящи и предизвикващи негативни емоции.

      Роднини правят и публикуват снимки на деца в различни пози, предизвикващи симпатии. Но след години, тази снимка, отдавна забравена от порасналото дете, може да стане неподходяща за показване.

       Имайте предвид, че ако искате да качите снимка или видео във Facebook, на други лица, всеки трябва да даде съгласие за качване на снимката. Също и маркирането на хора изобразени на снимките, да става с тяхно съгласие.

         Свалянето на филми в интернет, без съгласието на притежателя на авторските права е забранено.

      Използването на споделена снимка в интернет може да послужи за онлайн тормоз. Незащитена снимка, след обработка с програма, подкрепена с обиден текст, е един от начините за извършване на тормоз в социалните мрежи. Разпространението става за секунди и всички приятели я получават, виждат, коментират и споделят.

     При регистрация във фейсбук е редно да се прочетат много добре настройките на акаунта, настройките за сигурност и поверителност и т.н. При злоупотреби нека бъдат променени.

      При възникнала злоупотреба със снимка, помощ и съвет може да се потърси от Консултантската линия на Националния център за безопасен интернет на  www.safenet.bg.